Word lid Bestel gratis

L1 helpt Limburgers om thuis te bewegen

L1 begint dinsdag 24 maart met het dagelijkse tv-programma Limburg in Beweging. Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Het programma, dagelijks om 10.00 en 14.30 uur, is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.  

Neurowetenschapper Björn Crüts werkt ook mee aan het programma; de oefeningen zijn gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten, De tv-serie komt tot stand in samenwerking met Gezondheidscentrum d’n Dippo, Strokemark, Fysiotherapeuten Oostelijk Zuid-Limburg en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Björn Crüts: “Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat een geoefend lichaam ervoor zorgt dat het immuunsysteem beter zijn werk kan doen om infecties het hoofd te bieden. Om die reden is het in tijden als deze extra belangrijk dat zowel jong als oud, gezond of minder gezond, mobiel of minder mobiel ‘op maat’ blijven trainen.”
Erik Eurelings: “We hebben met een team van fysiotherapeuten een programma-serie van zes weken uitgewerkt, waarbij iedereen in staat wordt gesteld om thuis te trainen. Dat kan individueel, maar ook met de andere leden van het gezin. Bij iedere oefening tonen we verschillende varianten qua moeilijkheidsgraad. Met name oudere mensen en mensen die revalideren van een ernstige ziekte zoals een beroerte of kanker, kunnen niet meer naar onze praktijken komen. Via L1 TV kunnen we hen nu toch bereiken.”

De cyclus van zes weken is niet toevallig gekozen. Björn Crüts: “Onderzoek toont aan dat het menselijk lichaam na zes weken het optimale effect heeft bereikt van de oefenreeks. Na die zes weken is het tijd om op een andere manier te gaan oefenen, om verdere vorderingen te kunnen maken.”
Benny Bauns, lid van de hoofdredactie van L1: “We zijn natuurlijk een nieuwsorganisatie, maar we willen ook middenin de Limburgse maatschappij staan in deze crisistijd. We hopen met dit programma Limburgers in beweging te krijgen. Daarnaast is het ook een mooi middel om de extra vrije tijd op een aangename en vooral nuttige manier te besteden.”
 
Via limburginbeweging@L1.nl kunnen kijkers vragen stellen aan de coaches.